Print this page

Навчальний візит "Ти і право" до ЄСПЛ

липня 29, 2018

Mechkalo20 червня 2018 року представниця Корпорації «Ти і право» Ірина Мечкало взяла участь у навчальному візиті до Європейського Суду з Прав Людини. Метою візиту було детальне ознайомлення із загальною сферою використання статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі –Конвенція), організацією діяльності і функціювання ЄСПЛ. 

Під час даного візиту відбувся двохгодинний семінар за участю  юриста Секретаріату ЄСПЛ, який розповів про організацію роботи ЄСПЛ, внутрішні процедури та статистичні дані, стандарти Конвенції,  а також звернув увагу на  зобов’язання, що випливають із рішень Європейського суду з прав людини  з низки справ проти України. Було схематично продемонстровано та детально розказано про шлях, який проходить заява в ЄСПЛ,  і у якому складі вона розглядається. Обговорювалися питання також захисту прав людини в Україні. Отримана під час візиту інформація є дуже корисною для представлення інтересів заявника у ЄСПЛ, крім того було здобуто нові практичні навички застосування і дотримання європейських стандартів прав людини. 

Крім того, представниці компанії "Ти і право" пощастило взяти участь у "VISIT THE UNITED NATIONS IN VIENNA". Під час цього візиту учасники детально ознайомилися із завданнями та роботою ООН, відвідали виставки та конференц-зали, зрозуміли як понад 190 країн працюють разом для сприяння миру, сталого розвитку та прав людини в усьому світі. "UNOCity" є частиною мережі інформаційних центрів Організації Об'єднаних Націй, що охоплюють земну кулю, та належить до Департаменту громадської інформації. Окрім цього, "UNOCity" відіграє подвійну роль: як інформаційний центр ООН вона обслуговує чотири країни-клієнта - Австрію, Угорщину, Словаччину та Словенію. Виступаючи в якості місцевого представництва ООН у цих країнах, UNISVienna прагне сприяти поінформованому розумінню роботи та цілей Організації Об'єднаних Націй. UNIS також надає громадську інформаційну підтримку та рекламні послуги для основних програм Організації Об'єднаних Націй, розташованих у Відні і діє як Секретаріат Групи зв'язку Організації Об'єднаних Націй у Відні.

Рада Європи є однією із головніших міжнародних організацій, діяльність якої направлена на захист прав людини, захист демократії і верховенства права, поширення ідей європейської культурної ідентичності і різноманітності. Ця інституція включає в себе 47 держав – членів, ще 6 країн мають статус спостерігача.

Знайомство з Радою Європи розпочалося із вступної лекції у Залі пленарних засідань Палацу Європи, яка включала  в себе загальну інформацію про діяльність  та цілі даної установи. Увагу присутніх звернули на те, що Раду Європи не слід плутати із Радою Європейського Союзу, яка є законодавчою гілкою влади Європейського Союзу та з Європейською радою, яка виступає інституцією Європейського Союзу. Окрім цього, розповіли про "Батьків-засновників" Ради Європи, якими є Winston Churchill, Konrad Adenauer, Robert Schuman,Paul-Henri Spaak, Alcide de Gasperi, Ernest Bevin. Так, це ті люди, які пройшли дві світові війти, маючи за своїми плечима великий досвід спілкування з різноманітнішими європейськими культурами та  поставили собі за мету побудувати  Європу на цінностях права людини, демократії та верховенства права.

Окрім цього, представник Ради Європи розповів про основні функції робочих установ, таких як Генеральний Секретар, Комітет міністрів, Парламентська Асамблея, Уповноважений з прав людини, Конгрес місцевих і регіональних органів влади, Конференція міжнародних неурядових організацій.

Насамкінець, представник Ради Європи розповів про діяльність Венеціанської комісії, яка надає юридичні консультації для країн у всьому світі, в тому числі і Україні. Зокрема, було обговорено висновки комісії про відповідність ряду законопроектів (а саме: про створення антикорупційних судів в Україні, мовних положень Закону України "Про освіту")  європейським стандартам та цінностям. 

Прочитано 2794 разів