Print this page

Змінились повноваження інспекторів праці

У 2020-му році інспектори праці перевірятимуть дотримання вимог законодавства про працю (крім питань незадекларованої праці), відповідно до вимог Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Як зазначають в Мінекономіки, це суттєво зменшить кількість підстав для проведення перевірок та можливості для зловживань з боку інспекторів та розширить права підприємців.

Зокрема, відповідні зміни передбачені оновленим Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2019 р. №823 "Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю".

Згідно з оновленою редакцією Порядку, усі заходи державного нагляду (контролю) у сфері додержання законодавства про працю, крім тих, предметом вивчення яких є виявлення незадекларованої праці, мають здійснюватися відповідно до вимог Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Це означає, що інспектори праці проводитимуть планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) з усіх питань дотримання законодавства про працю, крім питань виявлення неоформлених працівників, з урахуванням всіх вимог щодо планування таких заходів, повідомлення суб’єктів господарювання про їх проведення, передбачених законом підстав їх ініціювання та проведення, використання виключно уніфікованих форм актів тощо.

Як зазначається, перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин відбуватимуться у формі інспекційних відвідувань, що є позаплановими заходами державного нагляду (контролю) та у відповідності до Закону, у цій та в інших сферах, здійснювалися та здійснюються без завчасного попередження. Відтепер суб’єкт господарювання під час заходів державного нагляду (контролю) Державна служба України із питань праці має всі права, передбачені Законом, та має бути поінформована про перевірки перед підписанням акту такої перевірки (інспекційного відвідування). За результатами інспекційного відвідування, як і раніше, складається акт згідно з уніфікованою формою, а в разі виявлення порушень вимог законодавства про працю - припис щодо їх усунення.

Зверніть увагу. Порядком також виключено таку форму контролю, як невиїзне інспектування, та можливість продовжувати строки проведення відвідувань за рішенням інспектора. 

Прочитано 516 разів