Print this page

Ключові зміни в реєстрації права користування землею

липня 26, 2020

Закон України № 340-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» змінив особливості регулювання суспільних відносин, пов'язаних з користуванням земельними ділянками, а саме - на праві оренди, емфітевзису і суперфіцію.

 ані зміни було внесено в частині врегулювання відносин користування землею, а також державної реєстрації такого права користування.

Так, однією з новел у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень з 16 липня 2020 року є відображення в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомостей про ціну (вартість) нерухомого майна та речових прав на нього чи розмір плати за користування нерухомим майном за відповідними правочинами.

Крім того, було мінімізовано кількість реєстраційних дій, що на сьогодні здійснюються державними реєстраторами прав, а також удосконалено відносини, пов’язані з користуванням земельними ділянками, в частині їх продовження (пролонгації).

Зокрема, як роз'яснили в Мін'юсті, зміни передбачають:

  • закріплення у законодавстві двох типів договорів користування: договору користування на певний термін і договору користування на певний термін з умовою про його відновлення;
  • для договорів користування, термін дії яких закінчився і за якими не відбувається оновлення за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав, передбачений механізм переважного права на укладення нового договору користування (стаття 33 Закону України «Про оренду землі»);
  • припинення права користування в зв'язку з закінченням терміну дії відповідного договору, в тому числі в зв'язку з відмовою однієї із сторін договору від його поновлення, а також здійснення оновлення з допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав (стаття 26 Закону).

Звісно, виходячи з норм статті 5 Цивільного кодексу України вказані зміни у відносинах користування в першу чергу поширюються на нові відносини, але в частині існуючих договорів,зокрема оренди слід звернути увагу, що відповідно до змін, внесених до розділу IX «Перехідні положення» Закону України «Про оренду землі», договори оренди земельних ділянок приватної власності, а також земельних ділянок державної або комунальної власності, на яких розташовані будівлі, споруди, що перебувають у власності орендаря, укладені до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству", у разі їх продовження (укладення на новий строк) мають містити умови, передбачені статтею 33 цього Закону та статтею 126-1 Земельного кодексу України.

Правила, визначені статтею 126-1 Земельного кодексу України щодо поновлення договорів оренди землі, поширюються на договори оренди землі, укладені або змінені після набрання чинності Законом № 340-IX, а поновлення договорів оренди землі, укладених до набрання чинності зазначеним Законом, 7 здійснюється на умовах, визначених такими договорами, за правилами, чинними на момент їх укладення.

Таким чином, починаючи з 16 липня 2020 року, при вирішенні питань, пов’язаних з продовженням (укладенням на новий строк) діючих договорів оренди землі, сторони такого договору мають визначитися з умовами, передбаченими статтею 33 Закону України «Про оренду землі» та статтею 126- 1 Земельного кодексу України, тобто, щодо умови про пролонгацію, а також щодо переважного права на укладення нового договору у разі закінчення строку дії попереднього договору. 

Водночас передчасним є подання деякими сторонами договору заяв про виключення з Державного реєстру прав відомостей про поновлення договору з огляду на вказане вище

Насамкінець, зміни торкнулись обчислення строку дії договорів користування земельними ділянками.

Звертаємо Вашу увагу на те, що строк дії договорів користування земельними ділянками, укладених після 01 січня 2013 року, починає перебіг з дня укладення такого договору. Перебіг строку дії договорів оренди земельних ділянок, укладених до 01 січня 2013 року, залежить від того, чи було проведено реєстрацію такого договору в компетентних органах (якщо реєстрація договору була проведена, то перебіг строку починається з дати державної реєстрації договору. Якщо ж договір оренди земельної ділянки, укладений до 01 січня 2013 року, не пройшов процедури державної реєстрації, то перебіг строку починається з дати укладення такого договору).

Водночас, змінами передбачено, що перебіг строку дії договорів користування земельними ділянками буде обраховуватися програмними засобами ведення реєстру. Від державного реєстратора прав потрібно буде лише внести відомості про дату укладення договору і строк його дії. Програмне забезпечення Державного реєстру прав у цій частині знаходиться на завершальній стадії доопрацювання, тому найближчим часом державні реєстратори прав отримають повноцінну можливість вносити відповідні відомості.

Прочитано 870 разів