Як виправити помилки у правовстановлюючих документах?

При оформленні спадщини нотаріусами України достатньо часто виявляються помилки в свідоцтві про право власності на будинок, квартиру чи земельну ділянку, що є достатньою підставою для відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Одна із причин цьому – зміна написання прізвищ чи імен в нових паспортах (фактично, мова йде про помилки в перекладі ПІБ при заміні паспортів після отримання незалежності України в 1991 році).

І ось, маємо різне написання ПІБ у паспорті спадкодавця та інших правовстановлюючих документах. І як результат – відмова  нотаріуса оформити право власності на спадкове майно.

У зв’язку з цим виникає питання — яким чином можна виправити помилку, що допущена у правовстановлюючих документах? На сьогодні існує два способи виправити помилки в документі: позасудовий — шляхом звернення до органу, що видав документ, то судовий — шляхом встановлення належності правовстановлюючого документа конкретній особі.

Позасудовий спосіб вирішення проблеми

Слід зазначити, що найпростіший спосіб вирішення даної проблеми можливо реалізувати шляхом звернення до органу, що видав такий документ із відповідною заявою про виправлення технічної помилки. В такій заяві обов’язково потрібно вказати суть помилок і додати документи, що підтверджують наявність помилок. При цьому, орган може виправити помилку в документі лише тоді, коли в самих документах, на підставі яких видавався правовстановлюючий документ такої помилки немає й помилка була допущена саме з вини відповідного органу.

Крім того, на практиці виникають ситуації, коли орган, що видавав правовстановлюючий документ, ліквідовано, а орган в якому знаходиться архівна реєстраційна справа, не наділений повноваженнями виправляти такі помилки. В цьому випадку єдиним способом вирішення зазначеної проблеми є звернення до суду в порядку окремого провадження з відповідною заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Судовий спосіб вирішення проблеми

Пунктом 3 ст. 315 передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Суд може розглянути справу про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо: такі факти породжують юридичні наслідки (тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення прав громадян); законодавством не передбачено інший порядок їх встановлення; встановлення факту не пов’язано з наступним вирішенням спору про право.

Законодавство передбачає спрощений порядок розгляду таких заяв, порівняльно з розглядом справ у порядку позовного провадження, оскільки окреме провадження характеризується відсутністю спору про право. Для цього особі-спадкоємцю потрібно звернутися до суду за місцем проживання із заявою про встановлення факту належності документу. В такій заяві особа, що звертається має обов’язково вказати якими доказами підтверджується факт, що у правовстановлюючих документах було допущено помилку та обґрунтувати, з яких причин неможливо виправити помилку в інший спосіб, окрім судового.

За умови правильно складеної заяви, суд, як правило, виносить позитивне рішення і спадкоємці отримують юридичну підставу для реалізації своїх спадкових прав. Для отримання правової допомоги з цього питання - ви можете звернутись до послуг юристів.   

Прочитано 15429 разів