Як іноземцю зареєструвати шлюб в Україні?

Укладення міжнародних шлюбів - це не тільки данина моді, а й цілком логічний етап глобалізації і зміцнення відносин між країнами в багатьох галузях.

Як правило, укладення шлюбу іноземців з українцями відбувається на території України. За даними Інституту демографії України, у 2002 році громадяни України уклали 10 тисяч шлюбів з іноземцями. А вже у 2018-му таких шлюбів українців з іноземцями було зареєстровано більше 14 тисяч.

В порівнянні з іншими країнами, процедура одруження в Україні не складна, та не вимагає великої кількості документів. Однак, якщо для звичайних громадян України, одружитись можна навіть за 24 години, то для одруження з іноземцем необхідно трохи більше часу, зокрема для того, щоб перевірити всі надані ним документи та його легальність перебування в Україні.

Отож, для того, щоб одружитися в Україні, необхідно подати в органи державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) за місцем проживання чи до суб’єктів господарювання публічного права, які займаються організацією реєстрації шлюбу (наприклад, документ-сервіси) такі документи:

Від іноземця:

  • закордонний паспорт іноземця та засвідчений в установленому порядку (нотаріально) переклад першої сторінки закордонного паспорта на українську мову;
  • якщо в іноземця є дозвіл на проживання, то додатково надається посвідка на тимчасове чи постійне місце проживання в Україні з відміткою в закордонному паспорті про видачу такої посвідки (зазвичай, якщо іноземці працюють на території України, то у них є посвідка на тимчасове проживання, яка отримана на підставі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства);
  • якщо особа вже перебувала у шлюбі, то додатково надається документ, що підтверджує розірвання попереднього шлюбу, легалізований (апостильований) відповідним чином та засвідчений в установленому порядку з перекладом усіх сторінок на українську мову (наприклад, для Гонконгу і Макао достатньо тільки апостиля, документи з інших регіонів повинні пройти легалізацію).

Якщо у іноземців виникають складнощі при підготовці та легалізації всіх необхідних документів, вони можуть звернутися за допомогою або консультацією в юридичну фірму, зокрема, подібну консультацію можна отримати в нашій компанії «Ти і право» Ленівський груп».

.

Від громадянина України:

  • паспорт громадянина України (при наданні id-картки додатково подається витяг з реєстру про місце реєстрації);
  • ідентифікаційний код;
  • якщо особа раніше перебувала в шлюбі, то додатково надається документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним.

Разом із документами майбутнє подружжя заповнює та подає заяву встановленого зразка.

Далі відбувається процедура перевірки державними органами поданих документів, зокрема, органами Державної Міграційної Служби України, щодо легальності перебування іноземця в Україні.

shliub2

І тут, зверніть увагу, 22 листопада Мін’юст наказом № 3606/5 уточнив для іноземців Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні.

Зокрема, визначено, що пред'явлену посвідку на постійне чи тимчасове проживання орган державної реєстрації актів цивільного стану перевіряє в сервісі Державної міграційної служби згідно з відомостями про недійсні документи.

Також, до ДМС надсилається запит про перевірку законності перебування в Україні надсилається у разі:

- відсутності у іноземця чи особи без громадянства посвідки на постійне чи тимчасове проживання;

- відсутності на останній вільній сторінці паспортного документа іноземця, документа, що посвідчує особу без громадянства, відмітки про отримання посвідки на постійне проживання;

- якщо посвідка на постійне або тимчасове проживання іноземця чи особи без громадянства видана територіальними органами чи підрозділами ДМС в АР Крим з 20 лютого 2014 року або на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей з 1 березня 2014 року.

Запит направляється невідкладно, але не пізніше наступного робочого дня з дня подання заяви про державну реєстрацію шлюбу за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку. У запиті зазначаються дата подання заяви про державну реєстрацію шлюбу та призначена дата державної реєстрації шлюбу.

Територіальний орган ДМС у день отримання запиту або не пізніше наступного робочого дня повідомляє про результати перевірки законності перебування в Україні.

Якщо до призначеної дати більше ніж 10 календарних днів, результати перевірки повідомляються не пізніше ніж за 7 календарних днів до дня державної реєстрації шлюбу.

Також іноземцю слід звернути увагу на наступні особливості:

  • якщо паспорт іноземця виданий менше ніж за півроку до подання заяви на реєстрацію шлюбу, додатково він має надати довідку про перетин кордону з Державної прикордонної служби України за останні 180 днів або ж надати свій попередній закордонний паспорт;
  • якщо іноземець перебуває в Україні по короткостроковій візі типу «С» або менше чим за місяць закінчується його тимчасова посвідка на проживання, то краще подавати документи за 30 днів до її закінчення, в першому випадку або після продовження строку дії тимчасової посвідки на проживання, в другому випадку. Інакше, виникне ситуація, що поки міграційні органи будуть перевіряти документи, строк законного перебування в Україні закінчиться.

Строк такої перевірки, не повинен перевищувати 5 днів, однак, на практиці, у зв’язку із перевантаженістю роботи, такий строк збільшується на не менше чим 14 днів.

І вже після отримання відповіді від ДМС України, шлюб може бути зареєстровано за передбачені українським законодавством 24 години.

Прочитано 2592 разів