В Україні зменшили штрафи за неофіційне працевлаштування

12 грудня Верховна Рада України прийняла закон, який зменшує розміри штрафів за порушення вимог трудового законодавства (проект № 1233). Йдеться, зокрема, про відмову від оформлення трудового контракту з співробітниками.

За відповідний закон «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права і законні інтереси роботодавців України)» на вечірньому засіданні Ради проголосували 267 нардепів.

Відтепер за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи в повний робочий час, встановлений на підприємстві, і виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків роботодавцю доведеться заплатити штраф в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого вчинено порушення. При цьому, у  випадку першого порушення до юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої-третьої груп, застосовується попередження.

Якщо ж таке порушення було вчинене повторно протягом двох років з дня виявлення порушення - воно карається в тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці карається в двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

При цьому, нормами закону встановлено, що порушник-роботодавець  може сплатити лише половину призначеного штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови - вона вважатиметься виконаною.

Зверніть увагу, заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються, якщо порушник виконає приписи Держпраці у визначені нею строки. Разом з тим, за окремі порушення штрафи застосовуються одночасно із винесенням припису незалежно від факту усунення виявлених при проведенні перевірки порушень.

Прийнятий Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування

Прочитано 1411 разів