Про поновлення процесуального строку можна не заявляти письмово

Відповідно до ст. 119 ГПК України та ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Зверніть увагу, одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк.

У той же час, законодавством не вказано, у якій саме формі має бути подана вказана заява - в усній або в письмовій.

Через це суди часто мають неоднакову позицію: одні приймають усні заяви, інші – вимагають лише у письмовій формі.

Верховний суд вніс ясність щодо цього питання, зазначивши в постанові від 02.12.2019 про те, що письмова форма заяви про поновлення процесуального строку не є обов’язковою.

У відповідній справі № 910/6915/19 суд першої інстанції повернув відповідачу зустрічну позовну заяву на підставі ч. 6 ст. 180 ГПК України (з підстав подання її поза межами строку, встановленого для вчинення такої процесуальної дії). При цьому суд зважив на той факт, що у зустрічній позовній заяві та доданих документів не було  письмової заяви про продовження встановленого судом процесуального строку та обґрунтування поважності причин пропуску відповідного. З таким рішенням погодився й апеляційний суд.

Проте Верховний суд, розглянувши касаційну скаргу відповідача, скасував обидва рішення.

Суд нагадав, що за правилами ч. 2 ст. 169 ГПК України, заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

При цьому, ст. 119 ГПК України не передбачає подання заяви про поновлення процесуального строку виключно в письмовій формі, як відсутня і вимога суду у даній справі про подання такої заяви в письмовій формі, а тому допускається її подання в усній формі за умови дотримання вимог ч. 4 ст. 119 ГПК України.

Судами було встановлено, що зустрічна позовна заява була подана відповідачем через канцелярію суду 24.07.2019. Згідно з протоколом судового засідання від 24.07.2019 у цей же день представник відповідача в судовому засіданні заявив усне клопотання про поновлення строку для подання зустрічного позову. А тому вчинення відповідачем такої процесуальної дії за формою узгоджується з вимогами частини 2 статті 169 ГПК України, а також відповідає встановленому частиною 4 статті 119 цього Кодексу критерію одночасності, оскільки на момент подання усної заяви про поновлення строку питання про прийняття до розгляду зустрічного позову судом ще не вирішувалось.

Прочитано 7878 разів