Як дистанційно ознайомитись із матеріалами судової справи?

Судова система України надає можливість дистанційного ознайомлення із матеріалами справи. Як повідомляється, нині, для запобігання виникненню та поширенню гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVD-19, відповідні заяви про ознайомлення з матеріалами справи повинні надсилатись через електронну адресу (Електронний кабінет).

Нагадаємо, відповідно до наказу ДСА України від 22.12.2018 №628 «Про проведення тестування підсистеми «Електронний суд» у місцевих та апеляційних судах функціонує «Електронний суд» в тестовому режимі.

Однак, зверніть увагу, приймання та реєстрація процесуальних документів, надісланих з електронної пошти з доменним іменем «@mail.gov.ua» або з будь-яких інших доменних імен, судами не здійснюється.

Так, відповідно до вимог розділу XI Положення про автоматизовану систему документообігу суду, приймання та реєстрація надісланих до суду учасниками судового процесу процесуальних документів повинні здійснюватись з офіційних електронних адрес (Електронних кабінетів), які вони мають створити в Електронному суді, розміщеному за посиланням: за умови попередньої реєстрації офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) та з обов`язковим використанням такою особою власного електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Дана умова -  ідентифікація за електронним цифровим підписом заявника, як учасника справи, або його представника (адвоката), - є обов'язковою умовою задля виконання положень ст. 43 ЦПК, ст. 44 КАС та запобігання ознайомлення з матеріалами справи осіб, які в дійсності не є учасниками провадження.

Для реєстрації на порталі «Електронний суд» необхідно мати електронний цифровий підпис. Детальна інформація та відео-інструкція доступні за посиланнями:

інформація

відеоінструкція

Прочитано 1826 разів