Як відстояти законні інтереси у випадку незаконних дій реєстраторів?

Випадки незаконного заволодіння чужим майном нині трапляються передусім через внесення неправильних відомостей в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань та Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Це відбувається як через свідомі дії держреєстратора (службової особи виконавчого органу місцевого самоврядування чи державної адміністрації, нотаріуса, державного або приватного виконавця), так і через його неуважність.

Найчастіше фальсифікація даних відбувається при проведенні реєстраційних дій за умов

- наявності заборони на вчинення реєстраційних дій;

- на підставі документів, поданих неуповноваженою особою;

- на підставі підроблених документів.

Щоб цього недопустити, законодавством передбачена можливість власника такого майна звернутися до державного реєстратора із заявою про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об'єкта нерухомості. Така заява підлягає негайному виконанню та є підставою для зупинення реєстраційних дій. Подання такої заяви надасть законному власнику час для вжиття заходів, спрямованих на захист своїх прав, та створить перешкоди для незаконної перереєстрації майна.

Однак, якщо протягом 10-ти робочих днів власник нерухомого майна не надасть державному реєстратору рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили, можливість вчинення реєстраційних дій буде відновлена.

У випадку, якщо запобігти незаконній перереєстрації права власності не вдалося, у вас є можливість оскаржити її – в адміністративному та судовому порядках.

Так, скарги на рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на нерухомість та державну реєстрацію бізнесу можна подати до Міністерства юстиції України, при якому функціонує Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. 

Таку скаргу можна подати протягом 60 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю державного реєстратора.

На підставі висновків Комісії Мін'юст може прийняти рішення про скасування незаконної реєстраційної дії. 

Варто зауважити, що Мін'юст не розглядає наступні скарги на рішення державного реєстратора:

- про державну реєстрацію права, яке було набуто на підставі рішення суду;

- про державну реєстрацію права на майно, по якому наявний судовий спір; 

- про здійснення реєстраційних дій, проведених на підставі рішення суду. 

Крім того, у випадку проведення незаконних реєстраційних дій, власник майна може звернутися до правоохоронних органів із заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Насамкінець, законодавством передбачене право власника майна на звернення до суду із позовними вимогами про скасування реєстраційної дії держреєстратора або витребування майна із чужого володіння. Захищати законні інтереси в такому випадку краще, заручившись професійною юридичною допомогою.

Прочитано 1452 разів