Штрафи за непристебнутий ремінь безпеки хочуть збільшити у 10 разів

В Україні розпочалась інформаційна кампанія “Ремінь або розтин”, яка закликає українців користуватися ременями безпеки в авто. Автори реклами пропонують шокуюче порівняння, показуючи наслідки автокатастрофи для людини, яка не пристібається паском безпеки та пропонуючи вибір: синець від ременя чи слід від ножа патологоанатома.

remin bezpekyАдже за інформацією ВООЗ, у більш ніж половині випадків ремінь у смертельній аварії міг би врятувати життя, водночас в Україні не пристібається 77% водіїв.

За офіційними даними Національної поліції України, щороку на дорогах України гине не менше 3,5 тисяч людей та травмується не менше 35 тисяч. Тобто щодня на дорогах України гине понад 9 осіб. За цими показниками аварійності та наслідками дорожньо-транспортних пригод (ДТП), Україна є одним із лідерів поміж європейськими країнами.

Водночас, як зазначили в Міністерстві інформаційної політики України, рівень користування ременями безпеки в Україні є найнижчим серед усіх країн Європи і становить усього 23% водіїв. Для прикладу, у Франції 99% водіїв постійно використовують ремені безпеки, Чехії – 97%, Словенії – 93%, Польщі – 83%.

Змінити поведінку українців хочуть за допомогою подібних кампаній та збільшивши штрафи.

Зокрема, у Верховній Раді зареєтровано законопроект №10131, який пропонує підвищити штрафи у 10 разів з 51 до 510 гривень.

Наразі адміністративне покарання за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами в Україні становить 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (н.м.д.г.), а саме 51 гривню. Розмір цього штрафу є занадто поблажливим та неспівмірно низьким порівняно з тяжкими наслідками, які можуть бути спричинені через недотримання правил. Окрім того, встановлення державою такого незначного розміру штрафу створює у водіїв та пасажирів уявлення, що порушення цих норм є чимось дріб'язковим та несуттєвим, хоча наслідком є численні людські втрати. 

Сукупність цих факторів сприяє масовому ігноруванню користування ременями безпеки та мотошоломами, що призводить, до збільшення кількості загиблих та травмованих на дорогах України. 

У свою чергу, ми теж долучаємось до кампанії “За безпечні дороги” і закликаємо усіх водіїв не нехтувати таким елементарним правилом безпеки як одягнений шолом чи пристебнутий ремінь безпеки.  

Прочитано 1181 разів