Набрали сили зміни до закону про дорожній рух

14 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в кріслах колісних» № 309-IX. Цей акт буде введено в дію через 6 місяців з дня набрання чинності – тобто з 14 червня.

Відповідно до прийнятих змін, Закон «Про дорожній рух» доповнено новою статтею 191 «Основні права і обов’язки осіб, які рухаються у кріслах колісних».

Насамперед передбачено, що особи, які рухаються у кріслах колісних, мають право:

  • рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках із швидкістю пішохода;
  • їздити по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю.

Встановлено, що особи, які рухаються у кріслах колісних із швидкістю пішохода по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, мають право на переважне перетинання проїзної частини по позначених пішохідних переходах. Під час руху вони повинні виконувати вимоги, що стосуються пішоходів.

Особи, які рухаються у кріслах колісних по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю, повинні пересуватися в напрямку руху транспортних засобів по правій крайній смузі, поворот ліворуч та розворот дозволяється на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. Під час руху вони повинні виконувати вимоги, що стосуються велосипедистів.

Зазначимо, нині осіб, які перетинають проїзну частину автомобільної дороги, вулиці на інвалідних колясках з двигуном, не віднесено до учасників дорожнього руху, тому вони фактично позбавлені права на безпечний рух.

Однак, згідно з положеннями Європейської угоди (Женева, 1971 рік ), що доповнює Конвенцію про дорожній рух, до пішоходів прирівнюються особи, які переміщуються в інвалідних колясках, що приводяться в рух ними самими або що рухаються із швидкістю пішохода, одночасно такі особи з інвалідністю мають право у будь-якому випадку рухатися по проїзній частині дороги.

Прочитано 1279 разів