За якої умови строк для прийняття спадщини можна подовжити?

Надаючи додатковий строк для прийняття спадщини, суд має дослідити, чи вчиняв нотаріус дії для повідомлення про відкриття спадщини, чи викликав спадкоємця, у тому числі шляхом публічного оголошення або повідомлення про це у пресі.

Такий висновок зробив Касаційний цивільний суд Верховного суду у постанові від 28.10.2019 у справі № 761/42165/17-ц.

За обставинами цієї справи, позивач звернувся до суду з проханням визнати поважними причини пропуску ним строку для прийняття спадщини та визначити додатковий строк терміном у два місяці для подачі заяви про прийняття спадщини.

Свій позов він обґрунтував тим, що він мав поважні причини пропуску відповідного строку: він не був членом сім'ї померлої, не проживав спільно з нею, повідомлення про смерть спадкодавця не друкувалось у регіональній пресі, нотаріусом не було зроблено жодної спроби своєчасно, протягом визначеного законом строку, розшукати спадкоємця за заповітом. У свою чергу, про відкриття спадщини йому стало відомо після завершення 6-місячного строку.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову. Натомість, апеляційний суд таке рішення скасував та визначив позивачу додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, тривалістю у два місяці, починаючи із дати ухвалення свого судового рішення.

З таким рішенням погодився і Верховний Суд. Він вказав на обов’язок нотаріуса вчинити дії для повідомлення спадкоємця про відкриття спадщини, здійснити виклик спадкоємця за заповітом, у тому числі шляхом публічного оголошення або повідомлення про це у пресі. Крім того, суд встановив, що пропуск строку на прийняття позивачем спадщини складав всього три дні, що у сукупності з іншими обставинами справи, вказувало на  наявність підстав для визначення позивачу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом. А отже, визначений ч. 1 ст. 1270 ЦК строк для прийняття спадщини, було пропущено позивачем із поважних, незалежних від нього причин.

Прочитано 2822 разів