Закриття касаційного провадження не є підставою для повернення судового збору

При закритті касаційного провадження повернення судового збору не передбачене.

Таке рішення виніс Верховний суд, розмежувавши поняття «закриття провадження у справі» і «закриття касаційного провадження».

Коротко про суть спору:

- позивач звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою з проханням скасувати рішення суду апеляційної інстанції

- пізніше позивач направив до ВС клопотання про відмову від касаційної скарги на підставі ч. 5 ст. 337 КАС України та клопотання про повернення судового збору за подання касаційної скарги. 

Основні висновки Верховного суду:

⚖️ Повернення судового збору можливе лише у разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях (п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір»). 

⚖️ У ст. 7 Закону України «Про судовий збір» встановлені виключні підстави для повернення судового збору (за наявності клопотання особи, яка сплатила судовий збір), а саме:

1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;

2) повернення заяви або скарги;

3) відмова у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі;

4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням);

5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

⚖️ Наслідком закриття провадження у справі є відсутність (скасування) рішення, яким закінчено розгляд справи по суті, тоді як закриття касаційного провадження призведе до залишення в силі рішення суду апеляційної інстанції.

Враховуючи вищевикладене, Верховний суд зазначив про відмінність понять «закриття провадження у справі» та «закриття касаційного провадження» і неможливість їх ототожнення. 

А тому, на думку ВС, повернення судового збору в разі закриття касаційного провадження на підставі п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» не передбачено, що унеможливлює задоволення клопотання про повернення судового збору.

Повний текст ухвали Верховного Суду від 22 листопада 2019 року у справі № 816/731/16 (адміністративне провадження № К/9901/9639/19) – доступний за посиланням.

Прочитано 2888 разів