Факт порушення прав особи органами досудового розслідування не можна встановити в рамках цивільного процесу

До суду звернулась особа із заявою про встановлення факту бездіяльності органів досудового розслідування щодо розслідування факту порушення її прав.

Місцевий суд, з ухвалою якою погодився і апеляційний суд, відмовив у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 2 ст. 122 ЦПК України, оскільки суди вважали, що заявлені вимоги підлягають розгляду в порядку кримінального судочинства. 

У свою чергу, вирішуючи питання юрисдикції спору, Велика Палата ВС вказала про те, що завданням цивільного судочинства є захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави, що виникають, зокрема, з цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин.

Водночас завданням кримінального провадження є охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування правопорушень з тим, щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

«Пунктом 7 ч. 1 ст. 56 КПК України потерпілому забезпечуються право на оскарження рішення, дії чи бездіяльності слідчого, прокурора, слідчого судді, суду в порядку, передбаченому цим Кодексом», - зазначили у ВС.

Відтак заявник, який вважає свої права порушеними, має право оскаржити дії чи бездіяльність органів досудового розслідування за правилами КПК України. При цьому у порядку окремого провадження в цивільному судочинстві не можуть бути встановлені факти, зокрема, порушення прав чи законних інтересів заявника органами досудового розслідування.

Повний текст постанови Великої Палати Верховного Суду від 11 грудня 2019 р. у справі №645/314/17 (провадження №14-584цс19) можна ознайомитися за посиланням.

Прочитано 843 разів